woensdag 30 november 2011

Sinterklaas - Stage

Ik voelde "eerste schooldag-stress" toen ik door de schoolpoort wandelde van de Paanderschool in Meulebeke. 30 minuten later zou ik zelf voor 22 kleuters staan als Juf Laura.
Tijdens het onthaal vonden de kinderen het geweldig om als echte HulpPieten de "oefenpakjes" in de doos te leggen.

Eens deze klus geklaard, las ik het verhaal voor "Amerigo is ziek" waarin het paard van Sinterklaas erg ziek is. De dokter zegt dat het paard een week niet buiten mag omdat ze de mazelen heeft. Oh nee, wat nu gedaan? Sinterklaas is morgen jarig en zonder Amerigo kan hij het dak niet op! Samen ontdekken we hoe ze dit probleem zullen oplossen.
In de turnles werden alle kleuters echte Zwarte Pieten. Ze moesten op de daken lopen, pakjes in de schoorstenen gooien en nog zoveel meer. Hier hadden ze echt plezier in. Op het einde van de les werd er een rustig liedje opgelegd. De kleuters werden per twee geplaatst in de zaal. Eén van de twee mocht met blote voeten liggen en de andere streelde zachtjes met een veertje de voetjes. De rollen werden omgedraaid en alle kleuters waren weer rustig.


De kinderen kregen de opdracht om een paard te tekenen en vervolgens te versieren zoals zij dat wilden. Ik ben heel blij met het resultaat. Sinterklaas zal terecht trots zijn op al die mooie paarden!
De "Sintlegende" was ook een mooi verhaal. Bisschop Nicolaas maakt iedereen graag blij. Ik leerde de kleuters: "Als je blij bent met iets dat je krijgt, zeg dan dankje. Als je dan dankje zegt, meen dat dan echt. Dan is Sinterklaas echt blij, omdat jij dankje zei!"
 
Plots opschudding in de klas... "Zwarte Piet is daar!": roepen heel wat kinderen. Ik zie Zwarte Piet heen en weer lopen in de gang. Hij komt in onze klas want hij heeft hulp nodig. Sinterklaas heeft hem opgesloten op de zolder omdat Zwarte Piet alle pakjes heeft weggetoverd. Oh nee, wat nu gedaan? Hij mocht van Sinterklaas even de zolder verlaten om hulp te vragen aan ons. Wij, de kindjes van de 3e kleuterklas, hebben samen een spreuk gemaakt.
Zwarte Piet moet deze avond naar de zolder gaan, onze toverkoek op eten en dan de spreuk zeggen. Hopelijk komen dan alle pakjes terug! We zetten alvast ons schoentje klaar voor morgen.
"Zwarte Pieten moeten alle dagen gymen". Maar waarom? Ze moeten op de daken kunnen lopen, de zware pakjeszak dragen, in de schoorsteen springen, ... Samen hebben we het liedje "Zwarte Pieten moeten alle dagen gymen" gezongen en we hadden zoveel pret. Ik had ook een blokfluit mee en elk kindje mocht er eens op spelen.

Zwarte Piet (RommelPiet) had de hele klas overhoop gehaald! Rommel overal, stoelen op de banken, koekjes in het rond,  zwarte handen op de grond en deur, ... "Oh amai zeg, Zwarte Piet durft nogal!" Samen alles opruimen was leuk en we raapten een hele grote schaal vol met koekjes en snoepjes samen.
De kleuters zongen andermaal het liedje "Zwarte Pieten moeten alle dagen gymen" en konden het al mooi alleen zingen. Ze kregen van Zwarte Piet een pakje met daarin een medaille "HulpPiet". Vol trots toonden ze die aan iedereen. Morgen is de grote dag aangebroken, dan komt Sinterklaas naar school.

Ik kreeg als afscheid van elke kindje een dikke knuffel, gevolgd door een grote groepsknuffel. Ik ga de kapoenen écht missen! Het was een leuke, leerrijke stage en ik kijk al uit naar de volgende.

0 reacties:

Een reactie plaatsen

© juf Laura Jonckheere 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis