vrijdag 10 februari 2012

DIY: Bim Bam Boem muziek in de straat

Muziekinstrumenten maken is erg leuk. Ik kon me helemaal uitleven en vond het geweldig om mijn creaties kleur te geven. Het uittesten van de instrumenten was fantastisch. Tof om muziek te spelen mét instrumenten die je zelf maakte.

Trommels (# 2)
Ik wou heel graag trommels die lang gingen meegaan. Ik ben naar de slager geweest en ben dus om varkensblazen gegaan. Het klinkt erg vies, maar het is wel erg stevig. Ik volgde een stappenplan waarbij ik deze eerst moest opblazen (met een pomp), daarna voor een hele tijd laten drogen en als ze hard waren terug nat maken onder lauw water. Zo werden ze terug soepel en kon ik ze spannen over de blikjes die ik gebruikte. De trommels zien er erg leuk uit, maar nog véél belangrijker, ze klinken super goed!
Fietsbel (# 2)
Dit zijn eenvoudige instrumenten om te maken. Je hebt alleen het bovenste dopje van een oude fietsbel nodig en een stokje om deze op te bevestigen. Dan nog een hamertje en je reuze-triangel op kleuterformaat is af.
Schuddoosjes (# 4)
Ik gebruikte een koker waar een poster in heeft gezeten. Ik vulde mijn verschillende doosjes met rijst, pasta, boomschors en zout. Ze hebben allemaal een verschillende klank door de verschillende materialen én door de hoeveelheid die erin zit.
Bellenkrans (# 2)
Ik had leuke oude bellen gevonden maar jammer genoeg waren ze een beetje stuk. Normaal kon ik ze bevestigen aan een leren riempje, maar dat deel was dus kapot. Ik zocht een andere oplossing en heb de bellen bevestigd aan een stokje. De twee stokken klinken ook heel verschillend. Diegene met veel bellen aan klinkt zachter, dan diegene waar er maar 3 bellen aanhangen. Die klinkt erg luid.
Ritmestokjes (# 20)
Ik maakte mijn ritmestokjes uit bamboe. Je moet ervoor zorgen dat de binnenkant hol is, anders klinken ze niet door.
Raspinstrument (#1)
Ik koos voor een stokje waarover een oude elektriciteitsbescherming zit. Zo kunnen de kinderen het makkelijk vasthouden en met hun andere hand raspen.
Schellenstok (# 1)
Ik wou een heel erg veilig instrument hier van maken omdat het al snel erg gevaarlijk kan worden. Ik koos voor een kort handvat op de maat van een kleuterhand. Daarnaast twee houten blokjes bevestigd en hiertussen bevinden de kroonkurken zich. Ik wou dat er geen nagels vrij zaten want dat is gevaarlijk voor de ogen.
Schuurblokjes (# 4)
Dit zijn blokjes van hout waarop ik een dun schuurpapier heb aan geniet. De handvaten zijn ook op kindermaat en zijn overschotjes van werkmateriaal.

2 reacties:

 1. echt super leuk die instrumentjes.
  Ik ga er vandaag meteen mee aan de gang :)))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow, super leuk zeg :)
   als je vragen hebt, stel ze gerust :D
   Ik lees het wel als ze af zijn.
   xx

   Verwijderen

© juf Laura Jonckheere 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis