vrijdag 30 augustus 2013

Mijn vakantiejob

Niet alles wat ik hier post moet over de kleuterklas gaan. Ik dacht dus dat het leuk zo zijn om een beetje te vertellen over mijn vakantiejob.
Ik heb 3 weken gewerkt in een kinderdagverblijf 'De droomtuin' in Sint-Martens-Latem.
Het was eigenlijk echt spannend! Bij de kennismaking vond ik het er al heel leuk uitzien, de collega's waren vriendelijk, leuke kindjes en een mooie locatie en heel speels ingericht.
De eerste werkdag kwam ik meer dan 15 minuten te vroeg aan. Ik kon toch niet te laat zijn op mijn eerste werkdag? Spannend! Ik mocht starten bij de babygroep.

De werking van alles leerde ik al snel kennen en doorheen de verschillende dagen leerde ik nog meer bij: hoe het computersysteem werkte waarin alles ingegeven werd, waar alle verzorgingsmaterialen lagen van de kindjes, wie waar sliep, de namen van de kinderen, ...
Iedere dag ging ik met plezier gaan werken.

Mijn collega's vroegen me vaak wat ik het liefste deed: de babygroep OF de peutergroep.
Ik kon hen alleen maar zeggen dat ik het beiden leuk vond om te doen. Dit omdat elke groep zijn charmes heeft en de afwisseling tussen beiden heel leuk en boeiend is.

Babygroep
Dit was een groep vol met baby's, maar van alle leeftijden. De jongste baby was ongeveer 6 maanden oud. In deze groep is de verzorging van de kindjes erg belangrijk. De kinderen worden verluierd, slapen nog erg veel tussendoor, worden getroost als het nodig is, flesjes melk worden gegeven, ...
Het is constant doorwerken en vooral in shiften werken. De ene verzorgster haalt kindjes uit en in bed, de andere geeft de grotere kindjes eten, nog iemand geeft de kleinere eten, tussendoor worden er flesjes opgewarmd en gegeven. Het was heel leuk om dit allemaal te doen.
Terwijl dit allemaal gebeurde speelden de kindjes op een grote mat, met zacht speelgoed, of ballen, of knuffels, zacht knisperboekjes, ...

Peutergroep
Dit is dus een groep vol jonge peuters. Peuters die te oud zijn voor de babygroep, en te jong zijn om nog naar school te gaan. Je kan het deels vergelijken met de peuterklas in een kleuterschool, maar dan komt het aspect verzorging nog meer aan bod.
Er was ook een onthaalmoment voor de kinderen, waarbij ze 'goeiemorgen' aan hondje Max zeiden. Ook zongen ze een liedje. Daarna werden er altijd verhaaltjes verteld. De peuters gingen helemaal op in die verhalen. Zij mochten altijd de verhaaltjes kiezen en het werd al snel duidelijk dat ze hun favoriete verhaaltjes hadden: 'De kip Lola' 'Max en zijn ballon' 'Anna poets haar tandjes' ...
Tussendoor werd er met de oudste peuters die al zindelijk waren op het potje gegaan, en de andere verzorgster bleef in de leefgroep of begon al met het verluieren van de jongere peuters.
Terwijl dit allemaal gebeurde speelden de peuters in de hoeken: poppenhoek, beweeghoek, rusthoek, autohoek + boederijhoek, leeshoek, ... Ook weer te vergelijken met de kleuterklas.
Als het goed weer was speelden we ook graag buiten: op de glijbaan, met de grote auto's, kruiwagens.

Een hoogtepunt voor alle verzorgsters was ook 2 september. Dan zijn er 5 peuters voor het eerst ook naar school vertrokken. Het was best vreemd om die peuters niet meer bij je te hebben, maar volgens mij hebben ze dat allemaal heel goed gedaan op school.

Dit alles is nog maar heel kort uitgelegd hoe mijn vakantiejob over die 3 weken verliep. Het was echt enorm leuk en ik heb veel bijgeleerd. Ik hoop dat ik de kans krijg volgend jaar terug te gaan, want ik mis de sfeer en het werken wel al een beetje.

0 reacties:

Een reactie plaatsen

© juf Laura Jonckheere 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis