woensdag 20 november 2013

Open en toe - Stage

Wat kan er allemaal open en toe?
Spannend, een nieuwe juf in de klas! Wel een beetje wennen natuurlijk voor de kinderen, maar gelukkig is juf Isabelle nog steeds in de buurt.
Jef is onze nieuwe vriend in de klas. Jef is een roze vogel en hij woont in een doos. De doos kan open en toe, net zoals Jef zijn grote bek. Dat vonden de kinderen al heel leuk. Jef is een beetje een babbelkous, hij heeft leuke verhalen en vraagt graag aan de kinderen waarmee ze gespeeld hebben.
Dit zijn Jef en Knabbeltje (de klaspop van de konijntjesklas), ze zijn al dikke vrienden geworden!!!
Daarna deden we onze ogen goed open en keken we wat er allemaal open en toe kan: doosjes, potjes, flessen, maar ook de deur, gordijnen, het raam, schuiven, kasten, ...
Eigenlijk kan er zovéél open en toe! Kijk maar eens thuis en je zal zeker veel tegen komen.
De kinderen waren zelf zo enthousiast dat ze een toren gingen bouwen van allemaal dingen die open en toe kunnen. Hij was super hoog en iedereen was heel trots hier op én terecht!
Om het nog leuker te maken had ik dozen mee, papier, verf én knikkers. We gingen knikkeren in een doos. Dit gaat als volgt: een doos met een blad papier in -> een knikker in de doos leggen -> verf dippen met een borstel op de knikker -> de doos toe doen -> heel goed schudden.
En dan... tadaaaaaam
Een kunstwerk gemaakt in een doos, die open en toe kan! Nu maar laten drogen.

Kleren en schoenen kunnen open en toe
Wat kan er nog allemaal open en toe? Onze jas, onze trui, onze schoenen, onze broek, ... Er kan zoveel open en toe. Maar gaat alles op dezelfde manier open en toe? Neeeeeen!
Kijk maar mee hoe wij dat in ons klasje allemaal leren.
Kan jij de jas toe doen die op onze nieuwe paspop hangt? Probeer maar.
Of kan jij de knopen open doen van de bloes of misschien wel de rits van de trui open doen?
Krijg je hem daarna ook terug toe?
Daarna was het tijd om naar Tik Tak te kijken. De deurtjes van ons tik tak huisje kunnen ook open en toe. Er kwamen doosjes dansen, een kleuter die haar broekje open deed, Jef die met zijn bek open en toe geeuwde, wij deden zelf ook onze ogen en mond open en toe. De poppenkast was iets waar alle kinderen al lang op hadden gewacht!
We speelden ook een spelletje, over kleuren en open en toe. De kleuters mochten het propje papier open doen en kijken welke gekleurde bol er in stond. Was het een rode bol? Dan mag je het propje papier terug toe doen en het propje in de juiste glazen pot steken.
Dit vonden ze heel leuk om te doen. Eerst deden we dit samen in de kring en daarna konden ze dit alleen doen aan een tafel.
Hieronder een filmpje met een kleine demonstratie door twee konijntjes uit de klas. ;)
video
We hebben ook zoveel geknutseld al deze week. We maken een mooi bord, waar wasknijpers aanhangen (die open en toe kunnen). Tussen de wasknijpers kunnen we dan briefjes stoppen, tekeningen, foto's, ...
Eerst gingen de kinderen allemaal stempelen met verschillende kleuren.
Dan moest alles natuurlijk heel goed drogen. Juf lijmde er allemaal wasknijpers aan, met sterke knutsellijm. Terwijl ik dat deed mochten de kleuters zelf kleine tekeningen maken om tussen de wasknijpers te steken. Dit vonden ze heel leuk! Maar onze knutselpret is nog niet voorbij, want het thema open en toe is nog niet gedaan! We gaan nog veel leuke dingen doen.
Tadam, ze zijn er trots op!
We zongen ook voor de eerste keer ons liedje:
Flesje open, flesje dicht
Kijk eens waar het dopje ligt.
Kijk eens of het past?
OK
Nu mag het in de kast. 
We zongen dit natuurlijk niet zomaar. Ik had allemaal flesjes mee en alle kinderen mochten meedoen met hun flesje. Open en toe doen, dopje er op draaien, drummen met de flesjes, flesjes op bepaalde lichaamsdelen zetten. En ze vonden het leuk! Heel leuk!
Wie durft het doosje eens open te doen en te kijken wat er in zit? Wow, een dopje, maar een dopje van wat? Inderdaad van een flesje, of een leuke sleutelhanger, die ook open en toe kan.
 
Soorten sluitingen
Vandaag ging de dag zoooo snel voorbij! Alle kleuters hebben veel gespeeld vooral in de klas. We lazen ook een verhaaltje over een potje en de zoektocht naar welke billen er perfect op het potje passen.
Vandaag mochten er ook veel kleuters schilderen. En ja, dan zien onze handen er soms zo uit! ;)
Wat de peuters en kleuters ook goed kunnen en heel graag doen, is de domino maken. Op het domino spel staan allemaal dingen die open en toe kunnen: schoenen, flesjes, doosjes, ...
Kijk hoe wij dit doen: wij maken een hele lange slang met alle dominokaartjes tot alle kaartjes op zijn OF tot onze slang aan het einde is van de tafel.
Aan alle nieuwsgierige papa's, mama's, opa's, oma's, tantes en nonkels en vrienden, ... hier een leuk filmpje van een aantal kleuters die ons liedje zingen.
video
Flesje open, flesje dicht
Kijk eens waar het dopje ligt.
Kijk eens of het past?
OK
Nu mag het in de kast. 
 
Tijdens de turnles hebben we veel gespeeld. De turnles op maandag was eentje met veel materiaal. De kleuters mochten dozen stapelen op elkaar, klimmen op het klimrek, glijden van de bank, de bal gooien, deksels zoeken die bij het juiste potje hoort, ...
Dinsdag hadden we dan nog eens turnen en dit was ook heel leuk. Samen hebben we allemaal gedanst op leuke liedjes zoals: pinguindans, douchedruppeldans, vliegerlied, liedjes van tik tak, ... Ons lichaam was al heel goed warm na die turnles, wat leuk is met zo koud weer ;) zo konden we daarna weer leuk spelen in de klas.
 
Ik zal die lieve konijntjes missen van de Konijntjesklas! Misschien tot de volgende keer ;)

2 reacties:

  1. Helena (Helena N. :-)) begon hier thuis spontaan te zingen van "flesje open, flesje dicht!". Haar grote zus pikte het liedje dadelijk ook op, dus ze waren samen weldra enthousiast aan het zingen van "flesje open, flesje dicht!". Helena wil sinds het open/dicht-thema ook altijd zelf de rits van haar gilet en jas proberen open en dicht te doen, ze is daar nu erg door gefascineerd. Fijn om ook thuis te kunnen merken hoe ze enthousiast dingen bijleert in de Konijntjesklas! Doe zo verder! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om dit allemaal te lezen. Dit maakt me echt blij, om te horen en lezen dat de kinderen hier van genieten! En natuurlijk kan Helena al goed haar jas aandoen en de rits open en toe doen is leuk om te leren. Ik wou de kleuters vooral iets geven dat ze kennen, iets van dicht bij hen. Ik ben heel blij om te lezen dat ze ook zo enthousiast is en de dingen uit de klas meeneemt naar huis. Ik geniet nog tot woensdag om met hen te spelen en veel bij te leren. Ik zal de Konijntjesklas zeker missen!!! Bedankt :)

      Verwijderen

© juf Laura Jonckheere 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis