zaterdag 11 januari 2014

Naar Frankrijk - Stage

Nu de kleuters al zoveel bijgeleerd hebben over de trein, is het tijd om met onze trein 'op reis te gaan'. Niet zomaar naar ergens maar naar Frankrijk. Samen met de kinderen gaan we Frans leren praten, koken als Franse chef koks, liedjes zingen in een andere taal, typische spelletjes spelen, enzovoort.
Om onze week te beginnen was er wel een probleem, de taxichauffeur, de machinist en de piloot vonden de kaart niet... Ze keken rond en rond, maar vonden geen kaart. Hoe konden ze nu zonder kaart naar hun land vertrekken?
Na lang zoeken hadden ze de kaart gevonden! Iedereen kon kijken op de kaart waar hij naar toe moest. De taxichauffeur gaat met de auto in België blijven, de machinist gaat met de trein naar Frankrijk en de piloot gaat met het vliegtuig naar China.
Iedereen wist nu zij eindbestemming dus we konden vertrekken. Klaar om kennis te maken met het land Frankrijk? Kijk maar mee op de foto, zie je dingen die je kent? Allemaal spullen die typisch zijn aan het land Frankrijk.
Om helemaal in de 'smaak' ;) te komen van dit mooie land, hebben we allemaal geproefd van een druifje en een stukje stokbrood! Het heeft ons dan ook allemaal gesmaakt.

We hebben ook kennis gemaakt met Parijs, de lichtstad én de hoofdstad van Frankrijk. Daarom hebben we prachtige, kleurrijke theelichthoudertjes gemaakt. Met een glazen potje en zijdepapier en wat lijm kwamen we tot mooie theelichthoudertjes. Het leukste was als het donker was in onze klas en we alle kaarsjes lieten branden, zo gezellig en knus bij elkaar.

En omdat wij het verhaal van Ratatouille zo mooi vonden hebben we in onze klas ook een restaurantje geopend. Je kan kijken op de menukaart wat je graag wil eten en drinken. De koks in de keuken zullen met plezier je bereiding klaar maken! Bon appetit!
Om al onze leuke momenten, verhalen, liedjes, versjes, ... niet voor ons alleen te houden, komen de mama's en papa's van de kinderen op bezoek. Maar voor dat dit kan moet er nog véél gebeuren, we moeten nog vlaggetjes maken om de klas te versieren, onze theelichthoudertjes moeten af zijn, we moeten nog slingers maken, eten koken, ...
Stap voor stap komen we dichterbij en wordt de klas mooi ingericht! De slingers maken was alleszins dolle pret. En ja hoor, ook kleuters kunnen al heel goed stappen volgen om tot de perfecte Franse slinger te komen!!!
Op vrijdag hadden we 'bezoek' van 3 koks, een kok uit België, een kok uit Frankrijk en een kok uit China. Maar, ze zaten met een groot probleem. De ouders van alle kinderen gaan bijna naar school komen. Dat zijn dus heel veel mensen. Met 3 koks koken voor zoveel mensen kan nooit lukken!
Wat konden ze nu doen? Want de Franse kok kan geen Chinees koken, geen enkele kok kan andere gerechten koken, behalve het eten uit hun eigen land. Ze gingen op zoek naar een oplossing...
Gelukkig wilden alle kleuters helpen. Volgende week hebben we dus allemaal in onze klas veel chefkoks, de kinderen. Zo kunnen we toch iets lekkers maken voor alle mama's en papa's die op bezoek komen.
Wij bereiden ons dus voor op de komst van alle mama's en papa's! We kijken er alvast erg naar uit!
Om op échte Franse koks te lijken hebben we allemaal onze koksmuts een likje verf gegeven. Iedereen zijn muts is anders en dus uniek!
De laatste voorbereidingen werden gedaan: de vlaggen hangen op in de klas, de liedjes kennen we door en door, de koksmutsen zijn klaar en droog, de klas staat aan de kant, ...
Als laatste moesten we alleen nog maar hapjes maken. Lekkere druiven en kaas op een leuke Franse prikker. Iedereen zal lekker smullen! Bon appetit!
En eindelijk was het zover! Alle ouders, opa's en oma's, ... kwamen op bezoek in onze klas! Eerst kwamen we allemaal samen in de grote zaal om ons versje te zeggen. Elke kleuterklas had een stukje aangeleerd!
Daarna gingen alle juffen met hun kleuters naar de klas. Daar kon iedereen proeven van de lekkere zelfgemaakte hapjes, een praatje maken en het belangrijkste: luisteren naar wat de kinderen allemaal geleerd hebben. We zongen ons liedje van de trein, herhaalden het versje nog eens én we zongen ook twee Franse liedjes! Dit was een dag waar alle kinderen zo naar uit keken!
Jong en oud kon mee genieten hiervan!

Hiermee loopt de stage ten einde. Ik zal de kleuters heel erg missen! Ik heb veel bijgeleerd en heb enorm genoten van deze 3 weken stage! Hopelijk tot snel!!!

0 reacties:

Een reactie plaatsen

© juf Laura Jonckheere 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis